11/01/2015 om 10:18

5 redenen waarom een bijbaan goed voor je is

Tachtig procent van de studenten heeft naast hun opleiding een bijbaan, bijvoorbeeld in de horeca, callcenter, in de supermarkt of andere populaire plek. Een bijbaantje klinkt misschien lastig, maar het heeft juist veel voordelen. Hier zijn 5 goede redenen:

  • Geld

Het leven als student is duur. Denk aan een kamer, collegegeld en studieboeken en al die leuke dingen die je alleen of samen met anderen wilt doen. Je eigen geld verdienen heeft bovendien als voordeel dat je zelf bepaalt waar je het aan uitgeeft en dat geeft je meer vrijheid. Je kunt natuurlijk ook je verdiende geld gebruiken om te sparen.

  • Ervaring

Met een bijbaan binnen de sector van je opleiding doe je ervaring op, wat goed staat op je CV tijdens het solliciteren na je opleiding. Bovendien leer je beter wat het is om te werken en ook dat is handig voor later.

  • Collega’s

collegasEen bijbaan is ontzettend goed voor de sociale contacten. Je leert omgaan met collega’s, ook de minder leuke, en doet misschien wel nieuwe vriendschappen op. Misschien heb je ook nog leuke personeelsfeestjes.

  • Plannen en voorbereiden

Vrijheid hebben is leuk, maar dat heb je minder als je eenmaal na je opleiding echt als werknemer aan de slag gaat. Het kan geen kwaad je daarom voor te bereiden op het leven na je studententijd.

  • Wie ben ik?

Daar kom je vaak achter als je aan het werk bent. Je leert wat je leuk vindt aan werk, zodat je nog betere keuzes kunt maken voor of na je studie. In de meeste gevallen is niet alles aan een bijbaan leuk. Maar ook dat maakt je sterker. Wanneer je aan het werk gaat, leer je bovendien dingen waarvan je nog niet wist dat je het kon of leuk vindt. Dat is natuurlijk goed voor je zelfvertrouwen.

Kortom, een bijbaan heeft genoeg voordelen, zeker met de uitgaven die je als student hebt. Vergeet daarnaast echter niet om veel plezier te hebben in het werk! Dan houd je die bijbaan ook veel langer vol.