28/05/2014 om 11:30

De hipste zomerbaantjes van 2014

De zomer is weer begonnen, en dat betekent dat ook de leukste bijbaantjes weer voor het oprapen liggen. Mensen hebben meer vrije tijd om fijne dingen te doen, zoals op het terras te zitten, en jij hebt meer tijd om deze mensen hierbij te helpen. Maar naast dit soort buitenbaantjes, zijn er ook tal van andere mogelijkheden die zich in de zomermaanden aandoen. Voor de buitenmens, degene die juist liever binnen blijft en de vakantieganger hebben we de ideale baantjes op een rijtje gezet.

Word bruin en rijk

Een van de overduidelijkste zomerbaantjes is natuurlijk op het terras, of beter, bij een strandtent. Je moet bereid zijn flink door te werken, vooral met lekker weer, maar hier staat tegenover dat gasten juist dan heel relaxed zijn, en voor jouw lach een flinke fooi neerleggen. Bovendien is werken in de horeca meestal supergezellig met je collega’s. Als je wel een buitenmens bent, maar geen fan van het jezelf in dienst stellen van een ander, dan kun je je heil zoeken op het plattenland als bollenpeller, bloemensnijder of peulenplukker.

Combineer arbeid met vakantie

Misschien hecht je te veel waarde aan je vakantie om deze op te geven voor een strikte baantjes als voorgenoemden. Ga dan bijvoorbeeld eens met een jong gezin mee als vakantie-oppas, pas op iemands huis en/of dieren wanneer zij op vakantie gaan, of ga werken als zeil- of surfinstructeur.

Werk wanneer jij het wil

Ben je eigenlijk niet zo’n buitenmens, of ga jij het liefst even werken wanneer je opeens niets beters te doen hebt? Dan kun je deze zomer bijverdienen door bedrijven inzicht in hun klanten te bieden en online enquêtes in te vullen of stiekem winkels te beoordelen als mystery shopper. Zo heb je invloed met je mening, en houd je er zelf ook nog iets aan over.

Er is sowieso genoeg te doen in de zomer, dus zorg dat je je goed inleest over de rechten, mogelijkheden en beperkingen die je met jouw leeftijd hebt, en wat bijvoorbeeld het minimumloon is dat je dient te verdienen.

verdienmodel

Ene Sam van Kampen adviseert een bijbaan in de horeca: