13/08/2015 om 10:49

Eerstejaarsstudenten kunnen niet meer zonder bijbaantje

Een bijbaantje is door meerdere redenen gewoon goed voor je. Werken naast je studie wordt door de veranderingen in de studiefinanciering echter noodzakelijk voor aankomende studenten. Eerstejaars studenten  zullen moeten werken om het studiegeld te kunnen betalen of om op kamers te kunnen wonen. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau YoungCapital. Van de ondervraagde groep aankomende eerstejaarsstudenten zegt 76% tegen YoungCapital dat ze zonder bijbaan niet aan hun opleiding kan beginnen. En 84% van de uitwonende studenten kan zonder bijbaan niet op kamers.

Wat wordt er anders?

Vanaf 1 september is de basisbeurs voor nieuwe studenten op het HBO en WO afgeschaft. De gift van de overheid is omgezet in een basislening. Nieuwe studenten ontvangen dus geen geld meer van de overheid, maar moeten dat geld lenen. Dit geldt voor zowel studenten die thuis blijven wonen als die op kamers gaan. Die laatste groep zal dus zeker op zoek moeten naar een bijbaantje om de kamerhuur te kunnen betalen. De ov-studentenkaart blijft wel bestaan en het collegegeld gaat niet omhoog. Als je ouders niet veel verdienen (minder dan 46.000 euro), dan kun je wel een aanvullende beurs krijgen.

infographic young capital

Op zoek naar een bijbaantje?

“ Alles wat je zelf verdient, hoeft je niet te lenen”, aldus de CEO van YoungCapital. Daarom is het belangrijk om als nieuwe student snel een mooie bijbaan te vinden. Die zou volgens de studenten uit het onderzoek gemiddeld 465 euro per maand op moeten brengen om van te kunnen studeren en wonen. YoungCapital introduceerde daarom dit voorjaar het solliciteren met een video-cv. Daarmee kunnen jongeren hun sollicitatie persoonlijk kracht bij zetten. Om aan een bijbaan te komen kun je ook het netwerk van je familie en vrienden aanspreken, winkels in de buurt bezoeken om te vragen of ze hulp nodig hebben of gebruik maken van internet en sociale media. Houd bij je zoektocht de regels voor een bijbaan in de gaten!