18/08/2014 om 12:22

Hoe kom je als student aan een beetje extra geld?

ece94d0b-5149-411e-a717-3604980346a7Het leven van een student is duur. Je moet studiegeld en studieboeken betalen. Natuurlijk wil je ook stappen met je vrienden en leuke kleren dragen. Je kunt een bijbaantje zoeken om de leuke dingen te blijven doen die je wilt doen. Als je geen bijbaantje hebt, dan zijn er nog andere manieren om aan geld te komen.

Geld lenen van je ouders

De makkelijkste manier is om geld te lenen van je ouders. Maar zij zullen waarschijnlijk niet oneindig willen spelen voor pinautomaat. Je moet dan natuurlijk wel geld verdienen om je ouders terug te kunnen betalen. Ook heeft vrijwel iedere student recht op studiefinanciering. De hoogte van de studiefinanciering is afhankelijk van je woonsituatie (thuis of op kamers) en wat voor studie je doet. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs met een ov-jaarkaart. Eventueel heb je nog recht op een aanvullende beurs of kun je een lening afsluiten.

1386841594_studiefinanciering

Rood staan

Verder kun je met je bank afspreken dat je rood kunt staan op je betaalrekening. Dit kost je wel (veel) geld. Afhankelijk van de bank, betaal je tussen de 8 en 15% rente over het bedrag wat je rood staat. De hoogte van de rente ligt ook vaak aan het bedrag wat je maximaal rood kunt staan.

Lees meer over rood staan

Soorten leningen

Naast rood staan kun je ook geld lenen bij een bank als je over wat extra geld wilt beschikken. Je kunt dan meestal kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Er zijn tal van mogelijkheden. Een paar voorbeelden.

1262Persoonlijke lening: je leent een vooraf vastgesteld bedrag en betaalt het geleende geld terug tegen een vaste rente. De looptijd van de lening is ook vastgesteld, zo is duidelijk wat je per maand moet betalen en hoe lang. De rente bij een persoonlijke lening is wel iets hoger dan bij een doorlopend krediet. Dit komt omdat de rentevoet vast is en bij een doorlopend krediet heb je te maken met een variabele rente.

Doorlopend krediet: een doorlopend krediet is een lening waarbij je een bedrag tot je beschikking hebt die je niet in één keer hoeft te besteden. Je betaalt rente en aflossing over het bedrag wat je opgenomen hebt. Het rentepercentage is wel vaak wat lager dan bij een persoonlijke lening. Dat komt omdat een doorlopend krediet een variabele rentepercentage kent. Hierdoor kunnen je aflossingen dus wel variëren.

Creditcard: een creditcard is een betaalkaart die door banken en creditcardorganisaties wordt uitgegeven. Je kunt daarmee direct iets betalen en later terugbetalen. Als je het openstaand bedrag in één keer betaald, dan betaal je minder rente dan wanneer je het openstaand bedrag in termijnen terugbetaald. Lees hier meer over creditcards voor studenten.

Minikrediet: ook wel flitskrediet genoemd. Je kunt dan heel eenvoudig via een sms’je of een via het internet een paar honderd euro lenen. Dit moet je wel op een heel korte termijn terugbetalen, bijvoorbeeld binnen twee weken. Het rentepercentage is ook heel hoog, soms wel 15%. Het komt ook voor dat je een boete moet betalen als je te laat aflost en soms al als je nog maar één dag te laat bent. Het advies hierbij is dan ook: lees goed alle voorwaarden door voor je aan een flitskrediet begint.