13/05/2013 om 14:10

Tachtig procent studenten heeft bijbaan

Tachtig procent van de studenten in het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs heeft naast hun opleiding een bijbaan. Dat was de uitkomst van een onderzoek van Studenten.net, dat meldt de Nationale Onderwijsgids op haar website.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim zeshonderd hbo-studenten en universitaire studenten. Opvallend is dat studenten die nog thuis wonen (82 procent) vaker een bijbaan hebben dan studenten die op kamers zitten (78 procent). Hbo’ers hebben met 84,1 procent vaker een bijbaan dan universitaire studenten (77,6 procent). Academische studenten werken vaker via een uitzendbureau dan hun collega’s in het hoger beroepsonderwijs.

Belangrijkste redenen voor studenten om te werken zijn de voor de hand liggende zaken. Het betalen van de kamer, kleding en de nieuwste smartphone die alle studenten tegenwoordig hebben, voorzien in het levensonderhoud (eten en drinken) en natuurlijk sociale activiteiten als stappen en leuke dingen doen. Onderzoek van het Nibud wijst uit dat veel studenten ook sparen voor reizen (vakanties), en de toekomst.

Voor veel studenten is een motivatie om te werken ook om niet te hoeven lenen. Gemiddeld lenen studenten 365 euro per maand, maar veel studenten willen hier niet aan beginnen, omdat ze dan hun loopbaan beginnen met een schuld.

Een populaire sector voor studenten om wat bij te verdienen, is de horeca. Door de werkuren (vaak in de avond) is het aantrekkelijk voor studenten om in deze branche te werken.