21/08/2015 om 10:30

Voorkom een bijbaantje na je pensioen!

Tijdens je studie hebben de meeste studenten een bijbaantje om toch de leuke dingen te kunnen betalen, na je studie begint vervolgens je echte carrière. Maar er komt een moment dat je stopt met werken en dat je kunt gaan genieten van je pensioen. Volgens onderzoeksbureau Multiscope is het echter slecht gesteld met de huidige generatie gepensioneerden. Maar liefst de helft van de gepensioneerden ontvangt minder pensioengeld dan zij dachten te krijgen. Het gevolg is dat 40% soberder moet leven dan toen ze nog werkten. Zij komen moeilijk rond en gaan minder vaak met vakantie of in eigen land op stap.

Denk jij na over je pensioen?

Hoewel 40% van de Nederlanders zich zorgen maakt over het pensioen dat zij krijgen, verdiept het overgrote deel zich nauwelijks of niet dit onderwerp. Zij weten niet hoeveel AOW zij van de overheid krijgen of hoe hoog het aanvullende pensioen is dat zij via de werkgever hebben afgesloten. Vooral jongeren tussen 18 en 35 jaar weten maar weinig over het verwachte pensioen. Dat is zorgwekkend. Je pensioen lijkt dan wel ver weg, de kans dat ook jouw pensioen lager is dan verwacht, is absoluut aanwezig. Omdat het pensioen tegenvalt, heeft zelfs 7% van de gepensioneerden een bijbaantje. Gepensioneerden zeggen achteraf dat ze in de jaren ervoor veel meer hadden moeten sparen. Uit eerder onderzoek van denktank Netspar bleek dat 35% van de huishoudens te weinig spaart ten opzichte van hun eigen pensioenwens.

“Na mijn pensioen kan ik geen leuke dingen meer doen en ik boek alleen nog maar een korte goedkope vakantie.”
- Gepensioneerde Herman uit Utrecht

Sparen voor je pensioen

Wil jij een bijbaantje na je pensioen voorkomen? Het is niet verkeerd om nu al extra geld voor na je pensioen op te bouwen, zeker niet wanneer je toekomstige werkgever geen pensioenregeling heeft. Je kunt gewoon sparen, maar dan betaal je daar gedurende je werkende leven inkomstenbelasting over en draag je bij een bedrag hoger dan €20.000 ook nog eens vermogensbelasting af. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een van onderstaande mogelijkheden:

  • Met banksparen als aanvulling op je pensioeninkomen bouw je via een geblokkeerde bankspaarrekening een vermogen op. Dat geld wordt vanaf de afgesproken einddatum periodiek uitgekeerd, bijvoorbeeld maandelijks over een periode van tien jaar. Banksparen biedt belastingvoordelen omdat de inleg aftrekbaar is van de belasting. Over de uitkering na je pensioen betaal je wel belasting, maar dan val je door je oudere leeftijd in een lagere belastingschaal. De kosten voor deze manier van sparen voor je pensioen zijn laag.
  • Lijfrente is ook een mogelijkheid om via een spaarpotje een uitkering te ontvangen na je pensioen. Net als bij banksparen kun je nadat je geld hebt ingelegd er niet meer bij totdat je met pensioen gaat. Je betaalt er ook geen vermogensbelasting over. Bij het uitkeren van lijfrente heb je wel de mogelijkheid om te kiezen voor een levenslange uitkering. Het uitgekeerde bedrag valt echter in de praktijk vaak lager uit dan bij banksparen.
  • Beleggen geeft het hoogste rendement, maar brengt ook het hoogste risico met zich mee. Heb je weinig verstand hiervan, kies dan voor een van bovenstaande opties.

Ga je na je studie werken? Verdiep je dan toch in de mogelijkheden van je pensioen. Door nu al extra te sparen zorg je dat je later niet voor nare verrassingen komt te staan.