18/12/2014 om 09:54

Waaraan besteed jij je geld?

Een bijbaan is nodig om genoeg geld te verdienen voor een eigen studentenleven. Zo heb je studiegeld en studieboeken te betalen, en je studentenkamer als je niet meer thuis woont, maar wil je ook leuke dingen doen. Uiteindelijk zien de inkomsten en uitgaven van elke student er anders uit. Maar aan welke uitgaven moet je zeker denken? En hoe haal je het meeste uit wat je met dat bijbaantje verdient?

Wat zijn basisuitgaven?

Hoewel elke situatie anders is, zijn er genoeg uitgaven die elke student heeft. Alleen de kosten voor de huur van de studentenkamer en de kosten voor boodschappen zijn afhankelijk van waar je woont. Dit is waar je zeker geld aan kwijt bent:

  • Collegegeld
  • Studieboeken
  • Zorgverzekering
  • Telefoonrekening
  • Kleding
  • Uiterlijke verzorging

Wat heb jij aan extra’s?

studenten-uitgaanDe rest van je uitgaven besteed je aan dingen die je gewoon leuk vindt om te doen. Daarbij moet je denken aan uitgaan, een sportvereniging, een eigen auto, naar de bioscoop, op stap met vriend(inn)en. Dit is voor iedereen persoonlijk.

Slim studeren is geld beheren

Een bijbaan heeft veel voordelen, maar wil je dat liever niet, dan zijn er meer manieren om aan extra geld te komen. Hoe jij je geld ook verdient, het is natuurlijk belangrijk dat je er goed mee uitkomt. Anders kom je met een grote studieschuld te zitten en dat is geen prettige start van je toekomstige carrière. Inzicht in je inkomsten en uitgaven helpen je daarbij, bijvoorbeeld door een schema en begroting aan te houden. Zo houdt je grip op je uitgaven en voorkom dat je meer moet gaan werken, wat ten koste kan gaan van je opleiding, of met een hoge studieschuld je opleiding afsluit.